.. must have!
Je Květen, což je čas, kdy kvete nejkrásnější rostlina - Šeřík.
Miluji jeho květy, barvy a hlavně tu vůni.
Narazila jsem na jednoduchý a zajímavý recept, jak si jeho nádhernou vůni uchovat a využít v kuchyni.
Šeříkový cukr
- kytici šeříku
- cukr krystal
- těsnící sklenici
Uděláme si procházku někam daleko od cesty či na zahrádku a natrháme si kytici šeříků. Na barvě nezáleží, všechny voní nádherně :-)
Kytici opláchneme a necháme oschnout. Opatrně otrháme kvítky, bez zelených stonků a
do těsnící sklenice vrstvíme s cukrem. Vrstvy opakujeme dokud požadovanou sklenici nenaplníme.
Zavřeme a necháme týden v temně odpočívat. Každý den protřepeme ať se cukr promísí. Po týdnu přesypeme aby jsme oddělily cukr od kvítků a samostatný,nádherně ovoněný cukr uschováme. Můžeme použít do čaje či do jídla.
Šeříkový sirup
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek cukr krystal
- 1 hrnek kvítků šeříků
- citron dle chuti
Do hrnce nalijeme vodu nasypeme cukr a necháme rozpustit dokud nám voda nezačne vřít.
Po varu stáhneme plamen a přidáme kvítky šeříku.
Dle chuti můžeme přidat i citron, aby sirup nebyl tak přeslazený.
Já osobně ho nedávala, ale pro barvu jsem přidala 6 kuliček borůvek.
Vaříme 10 minut, poté scedíme a vléváme do sklenice. Sirup uchováváme v chladnu.
Můžeme použít do čaje nebo do koktejlů.
Já osobně se těším, až jej přidám do mého oblíbeného smoothie :-)
Cítíte tu vůni?
♥ Any ♥
Tak ten sirup musím rozhodně vyzkoušet :) Šeříky zbožňuju :3
OdpovědětVymazatLa vie de Nikol
Určitě vyzkoušej:) stojí to za to:))
Vymazat