pondělí 11. května 2015

Šeříkový cukr a sirup..

.. must have!



 Je Květen, což je čas, kdy kvete nejkrásnější rostlina - Šeřík.
 Miluji jeho květy, barvy a hlavně tu vůni.
Narazila jsem na jednoduchý a zajímavý recept, jak si jeho nádhernou vůni uchovat a využít v kuchyni.


Šeříkový cukr
                    • kytici šeříku
                    • cukr krystal
                    • těsnící sklenici



Uděláme si procházku někam daleko od cesty či na zahrádku a natrháme si kytici šeříků. Na barvě nezáleží, všechny voní nádherně :-)
Kytici opláchneme a necháme oschnout. Opatrně otrháme kvítky, bez zelených stonků a
do těsnící sklenice vrstvíme s cukrem. Vrstvy opakujeme dokud požadovanou sklenici nenaplníme.



Zavřeme a necháme týden v temně odpočívat. Každý den protřepeme ať se cukr promísí. Po týdnu přesypeme aby jsme oddělily cukr od kvítků a samostatný,nádherně ovoněný cukr uschováme. Můžeme použít do čaje či do jídla.



Šeříkový sirup
                    • 1 hrnek vody
                    • 1 hrnek cukr krystal
                    • 1 hrnek kvítků šeříků
                    • citron dle chuti

Do hrnce nalijeme vodu nasypeme cukr a necháme rozpustit dokud nám voda nezačne vřít.
Po varu stáhneme plamen a přidáme kvítky šeříku. 
Dle chuti můžeme přidat i citron, aby sirup nebyl tak přeslazený.
 Já osobně ho nedávala, ale pro barvu jsem přidala 6 kuliček borůvek.
Vaříme 10 minut, poté scedíme a vléváme do sklenice. Sirup uchováváme v chladnu.
Můžeme použít do čaje nebo do koktejlů. 
Já osobně se těším, až jej přidám do mého oblíbeného smoothie :-)





Cítíte tu vůni?

♥ Any ♥

2 komentáře: